Nepalissa partiotoiminnasta yli 95 prosenttia tapahtuu kouluissa yhtenä valinnaisena oppiaineena. Pääsin seuraamaan tätä aktiviteettia kolmessa eri koulussa sekä myöhemmin partioleirillä.
Kouluvierailujeni aikana hitiksi lasten keskuudessa nousi joulupukki, joka siis asuu Suomessa (ja joka siis todellakin on olemassa). Lapset kysyivät aluksi, että vieraileeko se pukki myös Nepalissa. No tietenkin vierailee, vastasin. Työkaverini tarkensi, että yleensä joulua vietetään kristittyjen parissa. Siihen sitten eräs fiksu poika esitti jatkokysymyksen Tuoko se pukki siis lahjoja vain kristityille lapsille? Paha kysymys. Hikoilin partiopuvussani. Lopulta vastasin, että pukki tekee yhteistyötä eri uskontokuntien edustajien kanssa ja varmistaa näin sen, että kaikki maailman kiltit lapset saavat lahjoja. Huh.
Yhdessä koulussa juoksutin lapsia ympäri pihaa leikillä Who's affraid of the big bad cat? (Jotkut osaavat varmaan yhdistää suomalaiseen vastineeseensa) sekä opetin sen hauskan "ärrän kierrän sormen ympäri, ässän pistän taskuun" -sikermän. Ajattelin olevani tylsä partiotäti, mutta lapset vilpittömästi tykkäsivät. Tämä oli kyllä vierailujeni kohokohta.
Lapsia tietokoneluokassa. Oikealla hyvin hämärä kuva huivienjaosta, mukana myös yksi blondi suomalainen. |
Osallistuin myös kolmen päivän partioleirille Kakanissa, joka sijaitsee noin 23 kilometrin päässä Kathmandun laaksosta upeissa vuoristomaisemissa. Leiri oli tarkoitettu peruskoulun viimeistä luokkaa käyville nuorille, joille opetettiin partio-oppeja leirin avulla. Kakanin koulutuskeskukseen vaelsimme noin viisi tuntia läpi viidakon sekä upeiden vuorimaisemien. Koin paljon uusia asioita leirin myötä ja tässä ne suurimmat huomioni:
1. Nuoret ovat samankaltaisia ympäri maailmaa. Kaikilla on unelmia ja toiveita tulevasta ja kaikille on tärkeää kuulua porukkaan ja saada ystäviä. Nämäkin nuoret kuuntelivat kotimaisia ja ulkomaalaisia pop-artisteja, harmi vain että moni ulkomaalaisista artisteista ei yleensä esiinny Nepalissa. Bryan Adams taisi vierailla maassa vuonna 2011 ja se ajoi suuren massan nepalilaisia hulluiksi. Leirinuotiolla esitettiin koreografioita Beyoncén tahtiin ja laulettiin Justin Timberlakea.
Vuorikiipeilyä leirillä. |
2. Partiotoiminta on kurinalaisempaa kuin Suomessa ja partiossa auktoriteettia kunnioitetaan. Sain leirillä kuunnella kyllästymiseen saakka seuravanlaisia lauseita "Good Morning ma'am" ja "Can we charge our phones there ma'am?" Monta kertaa mieleni teki sanoa "Pliis, sanokaa Nina vain!". Telttojen ja ryhmien tuli olla myös hyvässä järjestyksessä joka-aamuisissa tarkastuksissa.
3. Jo tutuksi tullut Mulla-pitää-olla-omaa-tilaa-ainakin-metrin-säteellä ei myöskään toiminut leirillä. Yöt nukuttiin teltassa kahden nepalilaisnaisen kanssa kylki kyljessä paksujen peittojen alla kylmyyttä ja kosteutta paossa. Tästä kulttuurierosta tulikin sisäpiirivitsi leirillä, jolloin sain yhä enemmän nepalilaisia kylkeeni.
4. Lähdin matkaan suomalaisen edustushuivin kanssa, tulin takaisin pakistanilaisen partiohuivin kanssa.
Kuvia vaellukselta Kakaniin. |
5. Miksi syöt yksin? Oli myös yleinen tiedustelu jos ajattelin nopeasti syödä dal bhatini seisoen keittiön läheisyydessä (kylmyyttä jälleen paossa). Myös tällainen tilantarve tuntui olevan nepalilaisille käsittämätöntä.
6. Leirillä, kuten myös kuluneella viikolla, opin yllättävien ja spontaanien puheiden pitämisen tilaisuuksissa. Noin 98 prosentissa tilanteista en myöskään ymmärtänyt ollenkaan mitä oli tapahtunut, tapahtui parhaillaan tai oli tapahtumassa. Yleensä kuulin vain Come Nina ja sitten mentiin uuteen seikkailuun.
7. Kun +30 nepalilaista laulaa iltanuotiolla ohjeistuksessani ylipitkä viineri laulusta Aaluette, ei voi kuin olla huvittunut.
8. Kun kömmin aamulla teltasta kello kuusi aamulla, näin edessäni Himalajat ja sain käteeni maitoteen, asiat eivät olleet ollenkaan huonosti.